Kupujúci si môžu určovať podmienky predaja

Posledné roky sa niesli v znamení výrazných zmien v oblasti realít vo viacerých európskych krajinách, čo ovplyvnilo aj slovenský trh. Tieto novinky sa podpísali aj pod zmeny v myslení záujemcov o kúpu nehnuteľnosti a v dosť podstatnej miere zmenili charakter ich správania pri výbere objektu. Situácia sa vyvinula v prospech kupujúcich, ktorí už nemusia bez námietok prijímať ponuky predajcov a ich práva ovplyvňovať predmet kúpy sú stále silnejšie.

 Kupujúci majú väčší prehľad

 Dnešní kupujúci sú omnoho náročnejší, čo je spôsobené najmä ich zvýšeným záujmom o dianie v realitách. Vďaka internetu a dobrej práci mnohých realitných kancelárií sa viac vyznajú v danej oblasti a disponujú väčším prehľadom. To im dáva možnosť výraznejšie sa zapojiť do tvorby výslednej predajnej ceny nehnuteľnosti a prináša lepšiu možnosť rokovať s predávajúcim o konkrétnych podmienkach.

 Klienti začínajú diktovať podmienky

 Kým niekedy mali pri určovaní podmienok predaja navrch jednoznačne predávajúci, dnes je situácia opačná. Sú to práve kupujúci, ktorí si môžu diktovať podmienky a ovplyvňovať celý proces predaja. Ich pozícia získala patričnú silu, ktorá im chýbala a v konečnom dôsledku to prináša viacero pozitív pre celý trh. Developeri, makléri aj predajcovia nehnuteľností budú musieť vyvinúť viac snahy, aby predávali byty v kvalitnom a funkčnom stave a zodpovedne sa starali o plnohodnotný predaj aj po právnej stránke.

 Možnosť pre oživenie trhu

 Možnosť kupujúcich viac si určovať podmienky pri obchode s nehnuteľnosťami má v dosť podstatnej miere dopad aj na celkový vývoj realitného trhu. Vďaka tomu, že klienti zvyšujú svoje nároky na bývanie, sú autori stavebných projektov nútení spraviť maximum pre kvalitu nehnuteľností a neustále musí dochádzať k modernizácií a inováciám pri samotnej výstavbe. Takto vlastne kupujúci ženú trh k jeho postupnému oživovaniu, čo má v konečnom dôsledku iba pozitívny vplyv.

 Zmeny na realitnom trhu spojené s odlišným správaním kupujúcich teda prinášajú viacero výhod, ktoré v konečnom dôsledku dokážu pomôcť priaznivejšiemu vývoju v celej realitnej oblasti. Tento trend trvá na Slovensku len pár rokov, no zákazníci ho vítajú s otvorenou náručou. Uvidíme ako sa bude myslenie účastníkov trhu meniť a či budú kupujúci naďalej tí, ktorí si môžu určovať podmienky obchodu viac ako samotní predávajúci.

 Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.