Výber farieb v domácnosti má veľký vplyv.

Voľba samotných farieb nachádzajúcich sa v obytnom priestore dokáže povedať o majiteľovi dosť veľa. Sympatie k zvoleným odtieňom odrážajú časť osobnosti, ktorá si na podvedomej úrovni vyberá farby vystihujúce jeho charakter. To na neho následne spätne vplýva, čím sa vytvára zaujímavá reakcia prispievajúca k celkovým pocitom z bývania v danom priestore.

 Čo nám vravia farby ?

 Biela – Biela je stále obľúbená a v mnohých domácnostiach ju nájdeme na všetkých stenách. Je univerzálnou farbou a vyjadruje istú neutralitu, takže miesto si dokáže nájsť naozaj všade. 

 Červená – Červená je vnímaná viacerými spôsobmi, čo spôsobujú jej dynamické vibrácie. Ako farba nie jevhodná do každej miestnosti, pretože na deti a dôchodcov môže pôsobiť až agresívne. Takisto sa nehodí do kuchyne a izieb určených na relax.

 Oranžová, žltá – Ak sú tieto letné farby namiešané v príjemnom odtieni, prispievajú k dobrej nálade a optimistickému pohľadu.  Pri správnej kombinácií s nábytkom a podlahou sa hodia do každej miestnosti.

 Zelená, hnedá – Pokoj, stabilita a pomyselné teplo domova sa dá najlepšie vyjadriť práve zelenou a hnedou. Tieto domácke farby sú ideálne do každej miestnosti vrátane chodby a kúpeľne.

 Modrá – Farba slobody a dobrodružstva je skvelým variantom pre obývačky a spálne. Môže sa namiešať v rôznych odtieňoch, takže sa hodí aj do ktorejkoľvek inej miestnosti.

 Fialová – Príjemná farba pôsobiaca pokojne opticky prispôsobuje priestor a vytvára pozitívne vibrácie. Keďže sa pri nej dobre spí, často ju nájdeme v detských izbách a spálňach. 

 Na základe zhodnotenia svojich dojmov z jednotlivých farieb sa môžete rozhodovať nad výberom toho správneho sfarbenia. Každý si dokáže zvoliť správne odtiene podľa vlastného vkusu, vďaka ktorému sa postará o komfortné bývanie s príjemnou atmosférou, takže celková kombinácia farieb by mala priniesť krajšiu domácnosť.  

 

Text : Róbert Bosák  pre Reality Exkluzív