Dopyt po veľkometrážnych bytoch

Mezonety, podkrovné byty alebo 4-izbové byty s veľkou výmerou sú stále obľúbeným typom nehnuteľnosti, na ktoré určité skupiny obyvateľov nedajú dopustiť. Avšak v súčasnosti týchto náročnejších obyvateľov nie je tak veľa ako v minulosti, čo sa odráža na slabšom predaji a štatistiky z realitného trhu už dlhšie hlásia stagnáciu, ktorá sa podľa viacerých predpokladov nezmení v nejaké výraznejšie oživenie ani v najbližších mesiacoch. 

 

 

 

Ponuka nie je veľmi silná

Slovenskí stavebníci sa na výstavbu veľkometrážnych bytov nikdy neorientovali vo veľkom, takže záujemcovia nemôžu očakávať extra bohatú ponuku, no vždy to záleží od konkrétnej lokality. V súčasnosti nájdeme tieto byty aj v malých okresných mestách, kde miestne realitné trhy neponúkajú také široké možnosti pri výbere nehnuteľností. To však nič nemení na tom, že stále sú dominantou veľkých miest ako Bratislava, Košice, Nitra či Prešov, kde síce tvoria malý podiel celej ponuky, no percentuálne ich je omnoho viac, aj keď miera neobsadenosti presahuje v niektorých mestských častiach 10%.  

 

Záujemcov odrádza cena

Príčin nízkeho záujmu o byty s veľkou výmerou je viacero, no tou podstatnou sú ceny, ktoré sa s rastúcou rozlohou objektu pochopiteľne zvyšujú. Aj keď v celej krajine platí pravidlo, že v prepočte na m2 je cena vždy nižšia pri najväčších bytoch, vzhľadom na veľký počet m2 sú tieto nehnuteľnosti drahé. Ceny zvyšuje aj obvyklá poloha bytov, pretože vo väčšine prípadov sa nachádzajú v historických budovách sídliacich v centrách miest, čo predajcov logicky ženie k stanoveniu vysokej predajnej ceny. 

 

Investori vsádzajú na menšie byty

Keďže v posledných rokoch sa jasne ukazuje, že najlepšie sa predávajú 2 izbové byty3 izbové byty o ktoré prejavujú kupujúci najväčší záujem, týmto požiadavkám sa prispôsobujú aj investori. Najnovšie developerské projekty spojené s výstavbou bytových domov sa orientujú aj na menšie 1 izbové byty, ktoré sa na rozdiel od tých veľkometrážnych predávajú hneď a investori sa netrápia tým, že im ostáva veľa voľných bytov, z ktorých sa stávajú tzv. ležiaky strácajúce na hodnote.    

 

Doba, keď bolo v móde žiť v čo najväčšom byte, je momentálne preč a či príde jej návrat sa momentálne povedať nedá. Každopádne, posledné roky hlásia najvyšší dopyt po menších bytoch, takže tie veľkometrážne sú momentálne dosť na ústupe. Nájdu sa lokality, kde sa im darí celkom dobre, no ide o výnimočné oblasti, ktorých je na Slovensku málo, takže zatiaľ je priemerný dopyt veľmi slabý.   

 

Text : Róbert Bosák