Úsporné nízkonákladové bývanie.

Avizovaným projektom, ktorý by mal pomôcť niekoľkým tisíckam domácností po celom Slovensku, je Zelená domácnostiam. Ide o program štátnej podpory obyvateľov pri kúpe moderných technologických zariadení, ktoré im zabezpečia nižšiu spotrebu energií a zároveň aj nižšie náklady na bývanie. Majitelia bytov a rodinných domov sa tak môžu dostať k dotácií určenej na financovanie úsporných zariadení, medzi ktorými nesmú chýbať solárne kolektory, kotle na biomasu či tepelné čerpadlá. 

 

Pokračovanie úspešného projektu

Pripravovaný projekt Zelená domácnostiam je v podstate pokračovaním programu z rokov 2009 až 2011, kedy sa takisto poskytovala dotácia tohto typu. Vtedy však šlo o menší projekt s rozpočtom vo výške 6,6 mil.€ a celkový počet domácností s novým dotovaným zariadením nepresiahol 7000. V súčasnosti ide o druhú vlnu, ktorá má priniesť omnoho lepšie výsledky a s finančným rozpočtom 115 mil.€ by sa mali pokryť dotácie pre viac ako 14 000 inštalácií. 

 

Výška podpory je individuálna

Podmienky získania štátnej podpory sú definitívne jasné, takže k žiadnym zmenám by viac nemalo dôjsť. Dotáciu môžu získať majitelia domácností, ktorí si kúpia zariadenie na výrobu elektriny a tepla z obnoviteľných zdrojov a tá môže dosiahnuť rôznu výšku v závislosti od konkrétneho zariadenia a inštalácie. V niektorých prípadoch sa jej hodnota môže pohybovať aj na úrovni 1000€.

 

Ročná úspora v desiatkach až stovkách eur

Samotných obyvateľov najviac zaujíma rozsah úspory, ktorý má odľahčiť ich ročný rozpočet na úhradu výdavkov za teplo a elektrinu. Ten sa nedá vopred určiť celkom presne, pretože úspora bude závisieť od konkrétneho nainštalovaného zariadenia a celkovej spotreby v danej domácnosti. Avšak všeobecne sa počíta, že zníženie výdavkov môže ročne presiahnuť aj sto eur ročne. Tým pádom poklesnú náklady na bývanie v takej miere, že úspora bude citeľná aj v mesačnom horizonte.

 

Program Zelená domácnostiam sa ukazuje ako dobrý krok, ktorý pomôže našim obyvateľom k lacnejšiemu a kvalitnejšiemu bývaniu, takže plán spustenia sa dá určite pochváliť. Netreba však popierať, že ďalšie možnosti na zlepšenie celého projektu by sa ešte našli. Každopádne, poskytovanie dotácie je majiteľmi domácností vítané a ostáva len počkať, či projekt prebehne bez zbytočných problémov a za bývanie sa bude platiť o niečo menej.

Vybrať si úspornejšiu nehnuteľnosť nie je vždy jednoduché. Chce to trpezlivosť, čas a prehľad. Realitní makléri  môžu výrazne uľahčiť výber správnej nehnuteľnosti! Vyskúšajte služby Realitnej spoločnosti Exkluzív - podľa lokalít: Reality Brezno, Reality Lučenec, alebo Reality Levice, ....

 

Text : Róbert Bosák pre Reality Exkluzív.