Odhaľte pripravovaný realitný podvod

Význam kontaktovania renomovaných realitných kancelárií sa osvedčil mnohým klientom. Vďaka tomu mohli spolupracovať so skúsenými maklérmi, ktorí chápali požiadavky klienta a svoju prácu si odviedli stopercentne. Presne to je riešenie ako sa vyhnúť podvodom rôzneho typu a dotiahnuť transakciu s nehnuteľnosťou do úspešného konca. Aj napriek tomu sa klienti dokážu občas dostať do kontaktu s podvodníkmi, preto by im mohol pomôcť krátky prehľad hlavných znakov pripravovaného podvodu, na ktoré sa ideme bližšie pozrieť.

 

 

 

Preverte si oprávnenie makléra

Ak nadviažete spoluprácu s realitným maklérom, hneď na začiatku si preverte oprávnenie na vykonávanie činnosti. Mnoho maklérov sa venuje realitným obchodom bez oprávnenia, s čím vždy súvisí riziko pripravovaného podvodu. Seriózny maklér má buď živnostenský list alebo dohodu o vykonaní práce a navyše disponuje zmluvou s realitnou kanceláriou.

 

Vyžadovanie poplatkov a provízií vopred

Jedným z najväčších signálov, ktoré Vás upozornia na možný podvod, je vyžadovanie rôznych poplatkov a provízie vopred. Žiadny maklér od Vás nemá právo pýtať peniaze skôr ako sa zrealizuje daný obchod, za ktorý mu následne patrí dohodnutá odmena. Pozor dávajte aj na rôzne netransparentné poplatky, ktoré s predajom nehnuteľnosti vôbec nesúvisia, no podvodník Vás bude presviedčať o opaku.

 

Pozor na predajcov, ktorí nepoznajú nehnuteľnosť  

Zbystriť by ste mali aj pri slabých znalostiach predajcu o konkrétnom objekte. Či už jednáte s majiteľom alebo povereným maklérom, obaja by mali poznať danú nehnuteľnosť a vedieť Vám odpovedať na každú otázku o jej stave, pôvode a parametroch. Ak sa deje opak, potom je dosť možné, že sa jedná o nejaké špekulácie.

 

Na kupujúcich číhajú aj falošné dokumenty

Rozpoznať falošné dokumenty a zavádzajúce údaje je pre laika dosť náročné, takže v tomto  prípade pomôže pomoc právnikov, spolupráca s notárom... Tí by mali byť schopní zistiť, či sú administratívne náležitosti v poriadku alebo sa jedná o podvodné konanie, od ktorého treba bočiť. 

 

Podstatou dobrého vzájomného vzťahu medzi klientom a realitnou kanceláriou je dôvera, úprimnosť a seriózne jednanie. Ak sa k takémuto férovému prístupu odhodlajú obe strany, potom sa netreba obávať uskutočnenia nejakého podvodu, ktorý by poškodil ktoréhokoľvek z účastníkov obchodu. Naše odporúčanie teda znie, hľadajte kvalitných maklérov s dobrými referenciami a pozorne si všímajte každé znamenie upozorňujúce na prípadný podvod.

 

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.