Vyberajte len kvalitný stavebný pozemok

Kvalita stavebného pozemku zohrá kľúčovú úlohu pri výstavbe aj následnom bývaní. Práve preto je dôležité vybrať si správny pozemok, ktorý presne splní požiadavky daného projektu stavby a umožní zladiť charakter parcely s charakterom domu. Výber pozemku však nemusí byť jednoduchá záležitosť a v mnohých prípadoch treba zohľadniť príliš veľa faktorov. Aby sme Vám aspoň trochu uľahčili tento krok, prinášame krátky prehľad niektorých dôležitých bodov, ktorých zohľadnenie Vám pri kúpe pozemku pomôže.

 

 

Pri kúpe stavebného pozemku dbajte na :

 

Typ pozemku – Na úvod bude najdôležitejšie overiť si, či je daný pozemok klasifikovaný ako stavebný. Túto informáciu získate na príslušnom katastrálnom úrade. Mnoho hektárov lesov a poľnohospodárskej pôdy na Slovensku sa totiž prepísalo na stavebné pozemky, na základe čoho vzniklo viacero problémov pri výstavbe.

 

Záznam v územnom pláne – Overiť si treba aj existujúci záznam v územnom pláne mesta alebo obce. Ak tam pozemok zaznačený nie je, stavebný úrad Vám nemusí vydať povolenie na výstavbu.

 

Inžinierske siete – Aj keď za pozemok s napojením na inžinierske siete zaplatíte o niečo viac, ušetríte si prácu do budúcna. Okrem toho, napojené pozemky sú takmer vždy väčšou zárukou kvality.

 

Orientácia na svetovú stranu – Od orientácie bude záležať veľa najmä pri výstavbe, takže dajte si záležať na zladení pozemku s orientáciou plánovanej stavby. Nie každý typ domu sa dá postaviť na každom pozemku, čo môže spôsobiť nepríjemné problémy.

 

Celkový tvar parcely – Samotný tvar parcely by mal rešpektovať znenie stavebného zákona, takže aj toto kritérium považujte za nutné. Bez neho ani nečakajte, že Vám vydajú stavebné povolenie.

 

Radšej priplatiť, ale mať kvalitu

Aj keď hodnota stavebných pozemkov v niektorých lokalitách sa zdá až príliš vysoká, lepšie je priplatiť a mať väčšiu garanciu kvality. Samozrejme, že vyššia cena zákonite neznamená záruku kvalitného pozemku, pretože tá vždy závisí od viacerých kritérií, no ak by táto teória zodpovedala pravde, potom radšej zaplaťte viac. Stavebný pozemok má obrovský význam pre úspešnú realizáciu stavby a možno aj ako investícia do budúcnosti, takže tu sa šetriť určite nevypláca.   

 

Myslite aj do budúcnosti

Skôr ako pozemok definitívne kúpite, myslite ešte na jeden podstatný faktor a tým je možná situácia v budúcnosti. Slovensko je známe nedostatkom stavebných pozemkov a výstavba v niektorých lokalitách je už teraz chaotická. Ťažko vopred predvídať vývoj v budúcnosti, no myslieť na možnú zástavbu okolia, budovanie infraštruktúry či zmenu územného plánu bude iba plusom. Takto sa aspoň čiastočne pripravíte na rôzne situácie a skôr budete vedieť, či je daný pozemok správny pre Vašu stavbu.

 

Text : Róbert Bosák pre  Reality Exkluzív.