Dobrá lokalita pomáha predaju starších domov

Staršie domy stále vyhľadávané 

Staršie rodinné domy v dobrom konštrukčnom stave dokážu naďalej bez problémov plniť  požadovaný účel a slúžiť obyvateľom ako vhodné miesto na plnohodnotné bývanie. Mnohí kupujúci sa zameriavajú práve na tento typ nehnuteľností a pravidelne oslovujú realitných maklérov s požiadavkou nájsť nejaký dom so starším pôvodom, ktorý by dokázal vyhovieť ich individuálnym nárokom. Takýchto voľných objektov je na slovenskom trhu dosť, takže záujemcovia si majú z čoho vyberať.

 

Rozhoduje cena a lokalita

Vieme, že predaj nehnuteľností závisí vždy od viacerých faktorov a inak to nie je ani pri rodinných domoch, konkrétne pri tých s bohatšou históriou. Tie ponúkajú oproti novostavbám lepšiu cenu, čo samozrejme podporuje ich predaj, avšak vo veľkej miere sa pod slušný dopyt podpisuje práve samotná poloha. Vďaka nej si kupujúci vyhliadnu daný objekt a následne sa rozhodnú aj pre jeho kúpu, čím udržiavajú životaschopnosť týchto nehnuteľností na niekoľko ďalších desaťročí.

 

Predáva sa najmä v tichých lokalitách

Najžiadanejšími lokalitami s rastúcim dopytom po starších domoch sú pokojné miesta na vidieku alebo v blízkosti rekreačných stredísk. Poloha domu v lokalitách tohto druhu ponúka perfektnú možnosť na relax a oddych od rušného mestského života, čo motivuje záujemcov, aby našli lacnejší dom v zachovalom stave a mohli ho aj kúpiť. Následne si z neho spravia primárne miesto na bývanie s trvalým pobytom alebo ho začnú využívať len ako víkendové rekreačné sídlo.

 

Záujem oslabuje predaj chát

Ohlasy realitných maklérov sa už pár rokov zhodujú na slabšom predaji chát. Istý vplyv na tento nie veľmi priaznivý vývoj má práve predaj starších rodinných domov, ktoré v mnohých prípadoch nahrádzajú chaty. Ako sme vyššie spomínali, kupujúcimi sú často ľudia hľadajúci tiché lokality na vidieku alebo v blízkosti rekreačných stredísk, čím vzniká majiteľom chát silná konkurencia a oslabuje sa predaj. Zdá sa, že tento trend ešte nekončí, pretože staré domy ponúkajú zvyčajne väčšiu výmeru a lepšiu kvalitu ako samotné chaty a čo je pre kupujúcich dosť dôležité, často za porovnateľné ceny. 

 

Text : Róbert Bosák   pre  Reality Exkluzív.