Panelákom ešte neodzvonilo !

Panelových bytoviek nie je na Slovensku vôbec málo a dodnes v nich žije niekoľko stoviek tisíc obyvateľov. Napriek pomerne rozsiahlej výstavbe moderných bytových domov tvoria stále veľký podiel všetkých bytoviek v krajine a dokonca sú vyhľadávané kupujúcimi, ktorí si v nich chcú zariadiť bývanie. Aj to svedčí o tom, že paneláky nepovedali svoje posledné slovo a ich príbeh bude v najbližšej budúcnosti pokračovať ďalej.

 

 

Bolo to moderné a lacné bývanie

Najstaršie európske paneláky pochádzajú ešte z obdobia po prvej svetovej vojne a prvenstvo v ich výstavbe získalo Holandsko. V Česko-slovensku sa ich rozsiahlejšia výstavba zahájila v 50.rokoch, no boom zažívali až v 70. a 80.tych rokoch, kedy sa po celej krajine budovali masové sídliská. Na vtedajšie pomery to boli moderné a dobre dostupné byty, ktoré ponúkali viacero výhod súčasne a najdôležitejšie bolo, že sa v nich dalo bývať pomerne dosť lacno.

 

Prežívajú vďaka rekonštrukciám

Roky rýchlo ubehli a na starých panelákoch poznať istý kus histórie. Viaceré z nich už nie sú v najlepšom stave, no stále si udržiavajú celkom dobrú životaschopnosť, čomu pomáhajú aj rozsiahle rekonštrukcie vykonávané po celom Slovensku. Výmena okien, prerábka bytových jadier alebo zasklievanie balkónov sú hlavnými renovačnými postupmi, ktoré predlžujú ich životnosť. Pomáha aj zatepľovanie, ktoré dokáže znížiť náklady a takisto oživiť vzhľad fasád,  takže panelákové sídliská už nie sú v bezduchej sivej farbe, ale ponúkajú pestrofarebný profil.

 

Nové sa už nestavajú  

V súčasnosti sa už paneláky nestavajú v žiadnej európskej krajine, čo je spôsobené viacerými dôvodmi. V západnej Európe zastavili ich výstavbu ešte v 90.rokoch a dnes sa viaceré z nich búrajú. Na Slovensku pochopili problémy s panelákmi trochu neskôr, no v súčasnosti ich už v projektoch novostavieb takisto nenájdeme. Posledným slovenským panelákovým sídliskom je Hájik v Žiline, ktoré sa dokončilo pred 8 rokmi.

 

Paneláky ako ich poznáme ešte z čias socializmu a krátkej postkomunistickej éry majú svoju budúcnosť jasnú. Nové sa už stavať nebudú a pokiaľ sa tie staré nezačnú búrať, budú musieť dožiť. Čo je však pre mnohých Slovákov dôležité, aj napriek starému pôvodu sú po vykonaní rekonštrukčných úprav schopné života, takže pár desaťročí ešte budú súčasťou realitného trhu a dobrou možnosťou pre ľudí hľadajúcich lacnejšie bývanie v Lučenci v menšom 1 izbovom -  2 izbovom byte  alebo väčščom 3 izbovom -  4 izbovom byte.

 

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.