Kancelársky trh potrebuje oživenie

Predaj a prenájom slovenských kancelárií niekedy tvoril slušný podiel všetkých realitných obchodov. Dopyt po týchto priestoroch bol vysoký a realitné kancelárie zaznamenávali rast záujmu o nové aj staršie objekty. V poslednom období sa o priaznivom vývoji hovoriť nedá a potreba oživenia kancelárskeho trhu sa skloňuje čoraz viac medzi majiteľmi, maklérmi aj samotnými záujemcami o priestory.

 Pretrváva obdobie stagnácie

 Vývoj trhu v posledných mesiacoch vrátane súčasného diania poukazuje na pretrvávanie stagnácie, ktorá je sprevádzaná minimálnymi zmenami. Aj keď v štatistikách sa nájde zopár mesiacov, počas ktorých bol zaznamenaný nárast, šlo len o zopár desatín percenta. Následne však nastal opačný vývoj a prišiel pokles o pár desatín percenta. Takto sa situácia vyvíja už dlhšie a bez príchodu nejakých vyšších plusových čísel budeme na oživenie čakať naďalej.

 Trh zachraňujú niektoré novostavby

 Nepriaznivý stav okolo kancelárií spojený so stagnáciou a slabým dopytom nie je aktuálny všade, pretože stále sa nájde zopár lokalít, ktoré zachraňujú situáciu. Vo väčšine prípadov sa jedná o moderné novostavby postavené v tých najatraktívnejších lokalitách, kde je o priestory v nových nehnuteľnostiach vysoký záujem . Tomu zodpovedajú aj vyššie ceny, ktoré zvyšujú celkový slovenský priemer a držia tak celý trh aspoň na súčasnej úrovni.

 Nepomohol ani pokles cien

 Dlhotrvajúci slabší záujem o kancelárie priniesol výraznejší pokles cien a to pri predaji aj pri prenájme. Napríklad v centre Bratislavy sa niekedy bežne prenajímalo za 17-20€/m2, kým dnes nájdete ceny nad 15€ len v najlukratívnejších biznis centrách. Košické, zvolenské alebo  banskobystrické priestory boli k dispozícií za 12-13€/m2, no v súčasnosti nájdete priestory aj pod 10€. Aj napriek tomuto výraznému zníženiu cien stále neprichádza oživenie a majitelia kancelárskych priestorov hlásia veľmi slabý záujem. 

 

Stagnáciu na kancelárskom trhu spôsobuje viacero faktorov, no riešením nie je len výstavba nových moderných priestorov. V prvom rade treba podporovať rozvoj podnikania a obchodu, na základe ktorého sa zvýši aj celkový záujem o kancelárie. Následne sa môžu zvýšiť ceny priestorov a potom sa podarí naštartovať trh správnym smerom.

 

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.