Budú byty z papiera hitom aj v malých mestách ?

Otázka dopytu prevyšujúceho ponuku sa dá riešiť zvýšením stavebnej produkcie, ktorú podporí hlavne príchod nových developerských projektov. Avšak existujú lokality, ktoré sú natoľko atraktívnymi miestami na bývanie, že nové byty sa vypredajú okamžite. Aj preto sa investori už dávnejšie rozhodli pre tzv. predaj bytov z papiera, ktorý čiastočne rieši problém. Otázne je, či sa tento model predaja uchytí vo veľkom a v ktorých typoch lokalít mu budú záujemcovia dôverovať.

 Nový fenomén na trhu

Predaj bytových objektov z papiera je novým fenoménom na realitnom trhu vo viacerých európskych mestách. Jedná sa o netradičný spôsob predaja, pri ktorom sa daný záujemca stáva majiteľom bytu skôr ako sa ukončí výstavba. V mnohých prípadoch sa dokonca výstavba ešte nezačala realizovať, čo však nie je žiadnou prekážkou ku kúpe bytu. Aj keď táto forma kúpy môže mať svoje riziká spojené s tým, že majiteľ si nemôže obhliadnuť reálny byt, na základe čoho by sa rozhodol, popularita takéhoto predaja stúpa a dostala sa aj k nám.

Najväčšie mestá predávajú z papiera dosťó

Nový trend predaja z papiera už dávnejšie dorazil aj k nám a najlepšie ho poznajú obyvatelia z Bratislavy, Trnavy a Košíc, kde bytové domy pribúdajú rýchlo. To znamená, že kto chce  nový byt, ten musí kupovať už pred výstavbou a kolaudáciou, čo je najmä v hlavnom meste bežný jav. Predaj z papiera však nie je pravidlom a väčšinou sa týka len tých najžiadanejších lokalít, kde sa byty predávajú najrýchlejším tempom.

A čo mestá s menším trhom ?

Mestá s nižším počtom obyvateľom nezaznamenávajú tak výrazný dopyt, takže výstavba bytov tu nie je taká rýchla. Aj preto je predaj z papiera v týchto regiónoch skôr ojedinelý a nakoľko sa v nich nájde dosť voľných bytov, ľudia vsádzajú na klasický spôsob kúpy, teda obhliadka, rozhodnutie a dohoda o kúpe. V budúcnosti sa môže táto situácia zmeniť, no zatiaľ nič nenasvedčuje expanzii papierového predaja v menších slovenských mestách.

 

Predaj bytov z papiera má svoje výhody, no takisto môže byť aj zlým rozhodnutím, pretože vopred sa nedá vedieť ako bude daný byt vyzerať. Projekty, plány a vizualizácie neprinesú nikdy skutočný obraz, takže rozhodovať sa pre byt bez reálnej obhliadky je riskantný krok. V prospech tohto predaja však hovorí vysoký dopyt a malá ponuka, ktorá núti záujemcov kupovať okamžite a nečakať, kým sa voľné byty minú. Pre tých, ktorí uprednostnia byty z tehál alebo panelu, je široký výber v lučeneckom okrese od Reality EXKLUZÍV.

 

Text : Róbert Bosák pre  Reality Exkluzív.