Slováci si pri rekonštrukcii veria.

Kreativita zdobí slovenskú mentalitu odjakživa a táto zaujímavá vlastnosť jej pomáha aj v oblasti stavebníctva, kde sa prejavuje celkom výnimočne. Využiť ju dokážeme napríklad pri rekonštrukciách, s ktorými si v množstve prípadov dokážeme pomôcť bez odbornej pomoci. A tých prípadov nie je vôbec málo, pretože niektoré nehnuteľnosti boli zrekonštruované celé len s minimálnou pomocou firmy. 

 Svojpomocne najviac na vidieku

 Svojpomocné riešenie rekonštrukcií je na Slovensku typické najmä na vidieku. Miestni si pomáhajú rodinou a priateľmi, takže každý prispeje nejakými znalosťami, čím niekedy dokážu spraviť celú robotu aj sami. Najviac sa k takýmto prácam na vlastnú päsť pristupuje v košickom a nitrianskom kraji, no ani na severe Slovenska to nie je nič výnimočné. Naopak najvyšší dopyt po službách stavebných firiem je v hlavnom meste a trnavskom okrese. 

 Nepodceňujte nutnosť odbornej práce

 Šikovný kutil dokáže zvládnuť mnoho rekonštrukčných postupov sám, pričom mu na to stačia  správne znalosti teórie a praktické skúsenosti. Sebestačný prístup k rekonštrukciám by sa však nemal uplatňovať vždy, pokiaľ naozaj nie ste profíkom. Niektoré činnosti súvisiace so stropmi, strechou, statikou či zateplením si vyžadujú profi prácu, takže odporúčame sa obrátiť na nejakú kvalitnú firmu.

 Podobne odhodlaných kutilov ako na Slovensku dokážeme nájsť aj v susedných Čechách. Obe národy spája kreatívne zmýšľanie a ochota samostatne sa realizovať. Okrem toho to prináša úsporu financií a za predpokladu dobre odvedenej práce aj vynikajúci pocit. Pokiaľ dokážete zvládnuť niektoré z rekonštrukčných krokov samostatne a dodržíte bezpečnostné zásady, držíme Vám palce k úspešnému vykonaniu práce.

 

Text : Róbert Bosák pre  Reality Exkluzív