Bývať v dome alebo byte? Za a proti oboch možností.

 

Život v rodinnom dome 

 

Rodinné domy sú vyhľadávané najmä milovníkmi súkromia, priestoru a individualizácie života. Aj keď podstatne väčší podiel Slovákov túži po bývaní v dome, nie každému sa tento sen splnil. Z toho vyplýva aj paradox, ktorým je predaj bytov tvoriaci až dvojtretinový podiel všetkých realitných obchodov, kým viac ako polovica Slovákov chce bývať práve v dome.

 Viac priestoru a súkromia – Hlavným dôvodom, pre ktorý si vyberáme bývanie v dome, je určite väčší priestor a súkromie. To prináša vyšší komfort a celkovo lepší dojem z bývania, ktorý má priamy vplyv na spokojnosť obyvateľov.

 Možnosť viacgeneračného bývania – Existujú byty, kde bývajú dva alebo tri generácie, no v takýchto prípadoch sa nedá hovoriť o komforte. V domoch nie je s viacgeneračným bývaním žiadny problém, pokiaľ spolu dokážu obyvatelia dobre vychádzať.

 Starostlivosť o dom – Majitelia domov dobre vedia, že takéto bývanie prináša mnoho práce. Starať sa o interiér a k tomu sa venovať okolitému pozemku vyžaduje dosť času a úsilia. Aby sa to nejavilo ako nevýhoda, treba si z tejto práce spraviť koníček.

 Vyššie náklady na bývanie – Nie je to len obstarávacia cena, ktorá je vo väčšine prípadov vyššia ako pri bytoch. Celkové náklady na bývanie dosahujú vyššie čiastky, takže poznáme ďalšie mínus v porovnaní s bývaním v byte.

 

Bývanie v byte   

 

Nie je to len Slovensko, kde prevláda bývanie v bytoch nad domami, no u nás je tento rozdiel dosť výrazný. Spôsobené to je viacerými faktormi, no tým hlavným sú ceny nehnuteľností a celková dostupnosťou bývania, ktorá je pri bytoch o mnoho lepšia. Je jedno či Slováci chcú bývať v bytoch alebo nie, dopyt po nich stúpa, čomu zodpovedá aj vyššia stavebná produkcia.

 Nižšia cena – Ak si porovnáme novostavby bytov a domov v rovnakej lokalite, pri kúpe bytu jednoznačne ušetríte a nie málo. Ďalšie úspory súvisia aj s nákladmi na bývanie, ktoré sú pri rozumnom užívaní bytu takisto nižšie.

 Lepšia lokalita – Byty sa zväčša stavajú v atraktívnych lokalitách s dobrým napojením do centier miest. Mali by prinášať dobrú občiansku vybavenosť a infraštruktúru, čo však na Slovensku neplatí vždy.

 Menej komfortu – Komfort sme spomínali už pri domoch a aj keď je byt veľký a priestranný, stále sa to nevyrovná domu.Chýba tu pocit súkromia, vlastný pozemok a možnosť užívať si rozsiahly priestor.

 

Niekto preferuje život v rodinnom dome, kým iný by nedal dopustiť na bývanie v byte. Sto ľudí sto chutí platí aj v tomto prípade, takže každý by si mal vybrať bývanie, ktoré mu vyhovuje najviac. Konečné rozhodnutie však môže dosť výraznou mierou ovplyvniť práve porovnanie plusov a mínusov oboch možností. 

 

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.