Ako vybrať ten správny byt pre vás?

Vzhľadom na finančné pomery a zložitý priebeh kúpy nehnuteľnosti si len ťažko dovolíme zaobstarávať nový byt viac ako raz-dvakrát za život. Práve preto, že byt sa nedá vymeniť tak jednoducho ako elektrospotrebič či mobil, k jeho kúpe by sme mali pristupovať zodpovedne a s cieľom bývať komfortne a kvalitne by sme mali zohľadniť naše individuálne požiadavky. Potom si dokážeme vybrať správne a tešiť sa zo spokojného bývania v dobrých podmienkach. 

 

 

 

 

Správny výber najviac ovplyvňuje :

 

Atraktivita lokality – Viacero odborníkov sa zhoduje na tom, že lukratívna lokalita predáva sama. Tento názor je skutočne pravdivý, pretože kupujúci uprednostnia tie najlepšie lokality s dobrou občianskou vybavenosťou a príjemným prostredím.

 

Dostupnosť do práce a školy –  Nie náhodou sú byty v centrách miest predávané rekordne rýchlym tempom. Práve tieto časti ponúkajú dobrú dostupnosť do práce a za inými službami. Mladé páry, ktoré chcú mať rodinu, musia takisto myslieť na vzdialenosť do škôlky a školy, aby ich deti mali tieto inštitúcie čo najbližšie. 

 

Dobrá cenová ponuka – Aj keď cena bytu už dávno nie je hlavným kritériom výberu, stále zohráva dôležitú úlohu. Ešte viac to platí v prípade financovania kúpy prostredníctvom úveru, kedy sa na finančné zaťaženie pozeráme omnoho viac.

 

Mesačné náklady na bývanie – Finančná otázka pri výbere bytu sa netýka len kúpy, pretože kupujúci by sa mali rozhodovať aj podľa výšky mesačných nákladov. Práve od nich závisí, či budú výdavky spojené s bývaním zvládnuteľné a neohrozia rodinný rozpočet. 

 

Poloha bytu – Mladí majitelia bytov často neuvažujú nad možnými problémami zdravotného stavu v neskoršom veku a tým pádom zabúdajú pri výbere zohľadniť poschodie a prítomnosť výťahu. Aj toto kritérium však zohráva dôležitú úlohu a takisto má váhu pri určovaní ceny.

 

Pri výbere počúvame aj intuíciu – Zaujímavým kritériom pri výbere je čoraz častejšie pocit, ktorý kupujúcim našepkáva pri rozhodovaní. Pokiaľ má zákazník z bytu dobrý dojem už pri obhliadke, je to polovica úspechu. Ak sa k jeho intuícií ešte pridá aj rozumné zváženie plusov a mínusov daného objektu, úspešnej kúpe by nemalo nič prekážať.

 

Pozor na časté chyby pri rozhodovaní

S výberom bytu často súvisí zopár chýb, ktorých sa kupujúci kvôli nevedomosti opakovane dopúšťajú. Práve spoznaním týchto omylov sa im môžeme jednoduchšie vyhnúť a vybrať si skutočne správne bývanie.

 

Kúpa malého bytu – Táto situácia sa týka hlavne mladých bezdetných párov, ktorí si kúpia menší štartovací byt za menej peňazí. V konečnom dôsledku aj tak neušetria, pretože po čase sa musia sťahovať do väčšieho, aby mali ako rozrastajúca sa rodina komfort. Takto im vznikli zbytočné starosti a náklady spojené s predajom menšieho bytu.

 

Neznalosť bytu a lokality– Nemenej dôležité je spoznať celý byt ešte pred uskutočnením kúpy. Objekt totiž môže ukrývať rôzne skryté závady, ktoré si raz vyžiadajú veľké investície. Málo informácií o lokalite je takisto na škodu, pretože potom nebudete vedieť nič o celkovom stave občianskej vybavenosti či potenciáli nárastu hodnoty nehnuteľnosti.

 

Pre laika nie je jednoduché odhadnúť všetky výhody a nevýhody vyhliadnutého objektu. V tomto prípade prichádza do úvahy oslovenie realitnej kancelárie, ktorá so správnym výberom vždy pomôže. Reality Exkluzív je pripravená poskytnúť svoje skúsenosti každému klientovi, ktorého čaká výber bytu. Vsaďte na istotu a vyberte si renomovaných profesionálov podporujúcich vašu snahu o nájdenie toho najlepšieho bytu vhodného pre vysnívaný  život.   Ak uvažujete o kúpe väčšieho bytu v Lučenci, pozrite si  sekciu:    3 izbový byt Lučenec  alebo:  4 izbový byt Lučenec  

 

Text : Róbert Bosák