Kúpiť byt alebo radšej zvoliť prenájom?

Pomer slovenských platov a trhovej ceny nehnuteľností je obrovský, čo nám výrazne sťažuje financovanie bytu z vlastných zdrojov. Aj napriek tomu preferujeme kúpu pred prenájmom a nebojíme sa ani niekoľkoročného záväzku voči banke vo forme splácania hypotéky. Z toho jasne vyplýva, že zaobstarať si vlastný byt je v porovnaní s prenájmom omnoho výhodnejšie a stáva sa lepšou alternatívou pre spokojné bývanie.  

 

 

Kúpa je vhodnou investíciou

Skôr ako si vyberiete spôsob bývania, môžete popremýšľať nad výhodami oboch možností. Tu sa však treba zastaviť nad ekonomickou stránkou výberu a zohľadniť, či chcete bývanie brať ako investíciu alebo vám ide o rýchle a lacné riešenie. V tom prvom prípade je jasné, že kúpa je omnoho lepšia voľba a táto investícia bude významná najmä z dlhodobého hľadiska. Nikdy neviete ako budú ceny nehnuteľností v budúcnosti rásť a koľko sa na vašom byte bude dať zarobiť, takže aj z tohto uhla pohľadu sa môžeme zamerať na kúpu ako tú výhodnejšiu možnosť.

 

Platíte za vlastný majetok

Výhody spojené s kúpou vlastného bytu nespočívajú len v rozumnej investícií. Jedná sa totiž o vlastníctvo, ktoré je dôležitým aspektom pri tvorbe osobného majetku. Pri prenájme by ste uhrádzali nájomné do rúk cudzieho majiteľa objektu, čo pri kúpe nehrozí. Tu platíte len za to, čo už bude vaše. V hre je aj samotná psychológia, ktorá jasne hovorí, že  bývanie vo vlastnom vytvára oveľa lepší pocit a pôsobí na celkový život obyvateľov priaznivejšie, takže to by malo byť takisto motiváciou ku kúpe. 

 

Na prenájme často preplatíte

Každý nájomník si musí uvedomiť jeden fakt a tým je, že pri prenájme platí za bývanie, ktoré mu nepatrí. Okrem toho, výška mesačného nájmu dosahuje takmer vždy sumy, ktorými by ste pokryli mesačné splátky hypotéky a neraz sú tieto sumy ešte vyššie. To neplatí len pri bytoch v najväčších mestách, pretože prenajímatelia pýtajú vysoké čiastky už aj v menších lokalitách, čo  je dobrým dôvodom, prečo sa viac vyplatí kúpa bytu, hoci aj financovaného hypoúverom. Ďalším faktom je, že po rokoch života v prenájme sa môžete rozhodnúť pre kúpu svojho bytu a ak nebudete mať dostatok finančných zdrojov, siahnete po hypotéke. Takto zistíte, že nájom bol zbytočne vyhodenými peniazmi, za ktoré ste už mohli mať splatený úver. 

 

Hypotéka sa stále oplatí

Vzhľadom na aktuálne podmienky hypoték môžeme povedať, že využiť požičané prostriedky z banky sa oplatí viac ako kedykoľvek predtým. Ohlasy o postupnom zdražovaní hypoték sú síce čoraz silnejšie, no na financovanie bytu touto formou je ešte stále dobré obdobie. Úroky sú rekordne nízke, ponuka výhodných benefitov je stále bohatšia a poskytovatelia predbiehajú v akvizícií nových zákazníkov svojich konkurentov. To všetko nám prináša skvelú možnosť ako uprednostniť kúpu pred prenájmom aj vďaka lacnejším hypotékam, ktoré sú na tento účel ako stvorené.

 

Nech už sa rozhodnete akokoľvek a za vhodný spôsob bývania si zvolíte kúpu bytu alebo prenájom, stále môžete nájsť dobré riešenie ako sa dostať ku komfortnému bytu za dobrú cenu. S touto požiadavkou vám pomôže realitná kancelária  Exkluzív, ktorej služby sú určené pre všetkých zákazníkov hľadajúcich ten správny byt. Ochotne vám zabezpečíme kúpu alebo prenájom, sústredíme sa najmä na reality Lučenec, reality Levice, reality Brezno a okolie..

Nebojte sa osloviť profesionálov s bohatými skúsenosťami a širokou pôsobnosťou.

 

Text : Róbert Bosák pre:  Reality Exkluzív.