Aktuálne výzvy realitného trhu

Ak má realitný trh napredovať a jeho slabšie segmenty zaznamenať isté oživenie, potom treba zvládnuť prichádzajúce výzvy. Tie určite nie sú žiadnou prekážkou, skôr vhodnou možnosťou na prekonanie nepriaznivých vplyvov a následné posilnenie trhu. To by v konečnom dôsledku znamenalo celkový rast trhu spojený s pozitívnymi číslami v štatistikách, čo si slovenský trh nepochybne zaslúži. Avšak to je zatiaľ hudbou budúcnosti, pretože najprv sa treba venovať spomínaným výzvam, ktorých je hneď niekoľko.

 

 

 

Udržanie rastúceho predaja bytov

Predaj bytov zaznamenal v posledných mesiacoch skvelé čísla a štatistiky rástli v rôznych kútoch Slovenska. Okrem stabilne silnej Bratislavy prekvapili aj Košice, ktoré momentálne dosahujú najrýchlejší rast a dobre sa darí aj ďalším krajom. Nakoľko však dochádza k prvému zdražovaniu bytov po dlhšom čase a úrokové sadzby nebudú klesať večne, developeri a makléri budú musieť nájsť stratégiu ako stúpajúce čísla udržať. 

 

Podpora predaja rodinných domov

V porovnaní s bytmi je predaj rodinných domov dosť slabý a jeho celkový podiel na trhu netvorí ani tretinu. Spôsobené to je najmä masívnym sťahovaním obyvateľov do miest, kde si kupujú prevažne byty, ktoré sú lacnejšie a často ponúkajú dobrú polohu. Predaj domov tak zaostáva, čo na trhu vytvára istú nerovnováhu, takže makléri môžu skúsiť hľadať metódy ako podporiť ich predaj. 

 

Oživenie kancelárskeho trhu 

Ďalšou veľkou výzvou bude oživenie kancelárskeho trhu, ktorý bojuje so stagnáciou niekoľko kvartálov v rade. Ceny priestorov klesli z dôvodu slabého záujmu viackrát, no dopyt to vôbec nezlepšilo. Pomôcť by mohla rýchlejšia výstavba nových administratívnych centier, ktoré by ponúkli moderné priestory v najvyššom štandarde za rozumné ceny.

 

Prilákanie investícií do komerčných realít

Sú to aj komerčné reality, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť trhu a objem investícií v tomto segmente takisto formuje dianie v celom sektore. Retail na Slovensku si síce nevedie zle, no stále je čo zlepšovať. Príkladom nám môže byť susedné Poľsko, ktoré dokáže využiť správne stratégie na prilákanie investorov, ktorých záujem o tamojší trh je stále väčší.

 

Zlepšenie podmienok pri prenajímaní

Prenajímanie bytov a domov sa po prijatí zákona o krátkodobom prenájme z minulého roku zlepšilo, no stále sa v tejto oblasti nájdu medzery. Prenajímatelia aj nájomcovia hlásia rôzne problémové prípady, ktoré musia riešiť až právnici. Čiastočným riešením by mohla byť ďalšia úprava legislatívy, ktorá by opäť pozdvihla úroveň prenajímania.   

 

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.,