Ako spoznáte dobrého realitného makléra ?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že veľký počet maklérov pôsobiacich na našom trhu je zárukou spojenia kvality s kvantitou. Avšak tento predpoklad celkom neplatí, pretože nie každý spĺňa kvalitatívne požiadavky a dokáže byť skutočným profesionálom, s ktorým môžete pracovať na úrovni bez toho, aby dochádzalo k nejakým reklamáciám. Potom je dôležité nájsť tých najlepších, ktorí sú vo svojej brandži skutočnými odborníkmi a my Vám poradíme ako ich spoznáte.

 

 

 

Maklér má všetky zákonné povolenia

Základom pre úspešné a zodpovedné vykonávanie práce realitného makléra je disponovať všetkými potrebnými povoleniami. K práci ho oprávňuje buď živnostenský list alebo aspoň zamestnanecký pomer (dohoda...), ktorý je kvôli náročnej administratíve ojedinelý. Okrem toho by mal mať s realitnou kanceláriou, v mene ktorej uzatvára obchody, podpísanú aj zmluvu.

 

Vystupuje v mene úspešnej kancelárie

Realitné obchody síce uzatvára samotný maklér, no oficiálne zabezpečuje obchod daná realitná kancelária, pre ktorú maklér pracuje ako sprostredkovateľ alebo akýsi subdodávateľ služieb. Už pri výbere konkrétnej realitnej kancelárie so silným postavením na trhu máte dosť veľkú istotu, že maklér pracujúci pod ich záštitou si splní svoju prácu naplno.  

 

Pozná trh a dokáže spolupracovať

Znalosti, prehľad a ochota spolupracovať zdobia len tých najlepších, takže aj podľa toho budete vedieť, s akým maklérom máte tú česť. Podstatné je, aby ste boli pravdivo poučený a informovaný o celom priebehu obchodu, aby Vás maklér zasvätil do diania a aby ste mali zo vzájomnej spolupráce dobrý pocit.

 

Poskytne Vám stopercentný servis

Pokiaľ maklér iba sprostredkuje obchod a tým svoju prácu ukončí, v tom prípade si nemôžete povedať, že odviedol stopercentnú prácu. Aj keď nie je povinný zabezpečovať poradenstvo, doplnkové služby alebo právne a úradné úkony, každý dobrý maklér považuje túto činnosť za samozrejmosť.

 

Dohodne sa s Vami na serióznej provízií

Dobrého makléra spoznáte aj podľa očakávanej provízie, na ktorej sa s Vami dohodne. Bežne sa zo strany klientov vypláca odmena vo výške 2 až 7%, ktorá je adekvátnym ohodnotením. Seriózny maklér nebude vyžadovať viac a takisto si nevypýta vyplatenie skôr ako sa uzavrie obchod, čo na základe správneho prístupu k práci ani nesmie.

 

Text : Róbert Bosák   pre  Reality Exkluzív.