Mestá, ktoré vládnu realitám

Silný realitný trh má obrovské množstvo svetových metropol, no nie každé z nich sa môže pochváliť dominantnou pozíciou, vďaka ktorej sa zaraďuje medzi stabilných lídrov. Medzi nimi sa nachádza len zopár vybraných miest, ktoré už roky nemajú konkurenciu a ich trhy sa dajú označiť ako svetové centrá realít. Pod to sa pričinilo viacero faktorov, ktoré sformovali najsilnejšie trhy, v ktorých dosahujú obchody s nehnuteľnosťami obrovské sumy.

 

 

 

Mestá s najsilnejším trhom :

New York – tradičný líder

New York sa považuje za najsilnejšie mesto USA už dlhé roky a dôkazom toho je najsilnejší finančný a realitný trh spomedzi všetkých amerických veľkomiest. V meste je viacero silných štvrtí, ktoré sú atraktívne pre záujemcov o rezidenčné a komerčné budovy a jednou z nich je napríklad Manhattan, v ktorom sa do realít preinvestujú miliardy dolárov.

Londýn – európske centrum

V britskej metropole sa už tradične sústreďuje najväčší kapitál, ktorý je nasmerovaný do realít. Vysoká stavebná produkcia, rýchle pribúdanie novostavieb, štvrte s najvyššími cenami administratívnych priestorov v celej Európe či neustála realizácia nových obchodných zón robí z Londýna skutočné realitné centrum celého kontinentu.  

Paríž – kontinentálny suverén

V Paríži mali nehnuteľnosti vždy veľký význam a tento trend platí aj v súčasnosti. Zaujímavé je, že mesto má jeden z najsilnejších trhov aj bez množstva mrakodrapov a nákupných centier, čo ho robí dosť výnimočným a za Londýnom mu právom patrí najsilnejšia pozícia v Európe.

Šanghaj – čínsky dravec

Čínsky ekonomický motor funguje naplno aj v realitnej oblasti a výsledkom toho je jeden z najsilnejších svetových trhov sústredených v Šanghaji. V meste sa združujú domáci aj zahraniční developeri, ktorí investujú obrovské peniaze do komerčných aj obytných objektov.

 

Lídri, ktorí strácajú silnú pozíciu :

Moskva –Aj keďMoskva má najsilnejšie postavenie vo východnej Európe, na svetových lídrov začala strácať. Záujem zahraničných investorov je slabší a najbohatší domáci miliardári sa začínajú orientovať na nehnuteľnosti v Londýne, čo oslabuje celý ruský trh.  

Tokio – Už ani japonská metropola nie je to, čo bývala a situácia na jej trhu sa nevyrovná tým najsilnejším. Výstavba síce prosperuje a štatistiky hovoria o plusových číslach v objeme investícií, avšak ani zďaleka to nie je taký silný rast, aby mesto udržalo krok s najlepšími. 

Nemecké centrá – Hamburg, Berlín či Mníchov patrili ešte nedávno k ťahúňom európskeho realitného trhu. V súčasnosti sa ich pozícia oslabuje, štatistiky nezaznamenávajú tak výrazný nárast a celý stavebný sektor má slabšie obdobie.

 

Text : Róbert Bosák   pre  Reality Exkluzív.