Nebojte sa dreva v kúpeľni

Slovenský trh sa dokázal rýchlo prispôsobiť a milovníkom drevených materiálov splnil veľký sen. Tým nie je nič iné ako možnosť zakomponovať drevo do kúpeľne, vďaka čomu si mnoho obyvateľov dokáže dopriať relax v komfortne zladenom prostredí. Ako je však možné, že drevo v kúpeľni prežije aj napriek neznášanlivosti s vodou a parou?

Všetko záleží od výberu dreva

Názor, že kontakt dreva s vodou skončí rýchlo jeho znehodnotením, ovplyvňuje veľkú časť majiteľov domácností. Aj keď sčasti je to pravda, všetko závisí od druhu dreviny, ktorá bola použitá na výrobu rôznych častí kúpeľne. Podľa toho sa dá približne určiť aj predpokladaná trvácnosť a intenzita prípadných poškodení, takže pri zariaďovaní kúpeľne bude výber konkrétneho dreva to najdôležitejšie.

 Exotické drevo vode odolá

 Najideálnejším drevom do kúpeľne je exotické, ktoré dokáže vode bez problémov odolávať. Dreviny ako ipe, jaruba, wenge, massarandub či dosť využívaný bambus sú zvyknuté na vlhkosť tropických podmienok, takže zvládnu aj pravidelný kontakt s vodou v kúpeľni. Aj keď podlahy a obklady z týchto drevín sú o niečo drahšie, zadosťučinením bude životnosť, dizajn a čarovný nádych exotiky.

 A čo naše dreviny ?

 Doplnky zo slovenských drevín Vás vyjdú lacnejšie, no problémom je veľmi slabá odolnosť voči vode. V prípade použitia špeciálnych lakov ju dokážete zvýšiť, no exotickému drevu sa aj tak nevyrovnajú. Okrem toho, aplikovanie ochranných náterov berie drevu vzhľad, takže nebudú pôsobiť veľmi elegantne. 

 Prítomnosť dreva v interiéri má priaznivé účinky na obyvateľov. Nielenže sa stará o štýlový dizajn, vytvára aj pomyselné teplo domova a je zdravotne úplne nezávadné. Dobrou správou je, že súčasný trh nám ponúka možnosti ako si ho užiť aj v kúpeľni bez obáv z poškodenia, takže smelo s drevom aj k vode.

 

Text : Róbert Bosák - pre Reality Exkluzív