Bezbariérové bývanie - nevyhnutné výdavky

Na Slovensku je bezbariérových bytov žalostne málo, kvôli čomu si musia dané osoby plánovať prestavbu svojpomocne. Síce je to dosť drahé a vyžaduje to mnoho úsilia, no pre mnohých je to jediný spôsob ako sa tešiť z praktického bývania. Aby ste sa zoznámili s najdôležitejšími prácami spojenými s úpravou interiéru na bezbariérový, prinášame Vám krátky prehľad základných rekonštrukčných postupov.

 Najefektívnejšie rekonštrukčné postupy  vedúce k bezbariérovému bývaniu :

 Úprava vchodu do bytu – Už pri vstupe do príbytku je potrebné zabezpečiť jednoduchý prístup. V rodinných domoch to problém nie je, no v bytovkách je to kritické. Inštalácia rámp a výťahových plošín sú finančne náročné riešenia, takže treba to riešiť prízemnou výstavbou.

 Prispôsobenie kuchyne – V kuchyni je dôležité prispôsobiť všetky nábytkové časti a zariadenia pre obyvateľa. Treba vytvoriť priestor tak, aby bol zminimalizovaný jeho pohyb. Takistourčiť správnu výšku a šírku a týmto parametrom prispôsobiť celý pôdorys.

 Umožnenie prechodu cez izby – Pre menej mobilných obyvateľov sú prahy pri vstupe do miestností prekážkou. Preto sa ich absencia v celej domácnosti považuje za prirodzenú súčasť všetkých bezbariérových bytov.

 

Nezabúdajte na bezpečnosť v kúpeľni – Kúpeľňa je z hľadiska bezpečnosti tou najdôležitejšou miestnosťou. Samotná sanitárna technika prináša rôzne bariéry, takže na jej dizajne si dajte skutočne záležať. Ergonomické umývadlo, bezbariérová vaňa či sprchovací kút a protišmykové podlahy sú neodmysliteľným základom takéhoto bývania.

 

Zariadenie bytu v súlade s najvyšším bezpečnostným štandardom je to najdôležitejšie pre schopnosť bytu ponúknuť obyvateľovi komfort a praktický úžitok. Je to jediná možnosť ako pomôcť danej osobe bývať dôstojne vo vlastnom a nebyť odkázaný na druhých, takže pokiaľ je to pre Vás aktuálne, skúste využiť v praxi aj nami predstavené kroky.

 

Text : Róbert Bosák pre Reality Exkluzív